Rotary e-Club D2483

Novosti

Predaja opreme Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu – Global Grant »Rotari za porodicu«

Datum

5. jula 2021.

Rotari E-klub Srbije zajedno sa Rotari klubom Valjevo uručio je u ponedeljak 5. jula 2021. godine medicinsku opremu Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu, koja je donirana u okviru prvog globalnog granta Rotari E-kluba Srbija »Rotari za porodicu«. Vrednost medicinske opreme, kao i usluga pružanja psihološke pomoći korisnicima Centra iznosi 45.000 dolara. Ova donacija medicinske opreme obezbedila je novo krioskladište i novi inkubator. Smatrajući da je psihološka pomoć parovima koji na ovaj način pokušavaju doći do svog potomstva veoma važna, tako da će kroz ovaj projekat ona biti dostupna u narednih godinu dana.

Krioskladištenje genetskog materiala je od izuzetne važnosti za parovi koji mogu da sačuvaju neiskorišćene embrione za sledeći pokušaj začeća trudnoće ili narednu bebu, odnosno omogućava da se embriotransfer odloži u nekim situacijama.

Donaciji opreme prisustvovali su v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić, šef odseka za vantelesnu oplodnju dr Branko Budimirović, zaposleni u bolnici i Centru za VTO, predstavnici medija, kao i članovi Rotari E-kluba Srbije i Rotari kluba Valjevo.

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je 25 Rotari klubova iz celog sveta među kojima je najveću podršku realizaciji projekta pružio Rotari klub Changwa Central i njihov Distrikt 3462 sa Tajvana. Pored Rotari klubova, nesebičnu pomoć realizaciji ovog projekta dali su i pojedinci koji su prepoznali važnost rešavanja problema dobijanja potomstva kod velikog broja parova.

Uz pomoć rada tima Centra za vantelesnu oplodnju na svet je do sada došlo 470 beba. Nadamo se da će uz našu skromnu pomoć uspešnost njihovog rada iscrtati osmehe na licima mnogih parova koji se danas bore da postanu roditelji.