Rotary e-Club D2483

Novosti

Dinarski Rotary Skup na Divčibarama 2020

Datum

3. marta 2020.

Šta je zajedničko za: 29. 02. 2020; 70 rotarijanaca; 300 nerotarijanaca; 50 mališana; Dijalog na temu pozitivnog mira; Humanitarna akcija za stipendiranje dece u sportu; BiH, Srbija, Slovenija, Severna Makedonija  i Grčka na jednom mestu; promocija Rotarija za goste Divčibara; javno-privatno partnerstvo; SKI trka; takmičenje u pravljenju Sneška Belića? Iako na prvi pogled izgledaju nepovezano sve ovo ima zajednički sadržalac, a to je Dinarski Rotary Skup 2020. na Divčibarama.

Rotarijanci širom sveta u mesecu februaru podstiču aktivnosti koje promovišu razumevanje i mir u svetu.  Povodom toga Rotari E-klub Srbija i Rotari klub Valjevo iz Srbije u saradnji sa Rotari klubom Zgornji Brnik iz Slovenije, uz podršku Divčibare SKI Resort su 29. 02. 2020. godine organizovali Regionalnu humanitarnu Rotari Ski trku na Divčibarama u Srbiji. Kao podrška događaju pridružili su se i Rotari klub Beograd Internacional, Rotari klub Beograd Metropolitan i Rotari klub Beograd Skadarlija, kao i Ambasada Severne Makedonije u Srbiji. Događaj je uvezao BiH, Srbiju, Sloveniju, Severnu Makedoniju i Grčku. Posebni gosti su bili članovi Rotari kluba Corfu Kapodistrias iz Grčke, među kojima i PDG Kostas Karvonis.

Uspostavljanje regionalnog prijateljstva na Balkanu se pokazuje kao važan činilac u prevenciji konflikta i uspostavljanju dugoročne saradnje. Na večernjem zajedničkom sastanku nekoliko Rotary klubova pored obraćanja DGND Nikole Božića upriličen je dijalog na temu pozitivnog mira i održivosti lokalne, regionalne i međunarodne saradnje. Ovom sastanku su prisustvovali Rotary E-klub Srbija, RC Valjevo, RC Beograd International, RC Beograd Sava, RC Beograd Metropolitan, RC Beograd Skadarlija, RC Stara Pazova, i RC Zgorni Brnik.

Deca se najbolje povezuju kroz sport  stoga je prihod od događaja doniran za stipendiranje dece u sportu u saradnji sa Fudbalskim klubom Partizan (Školica sporta Partizanove bebe iz Beograda) i Fudbalskim klubom Tešnjar iz Valjeva.

Osim rotarijanaca događaju je prisustvovalo 300 nerotarijanaca koji su se upoznali sa vrednostima Rotarija i doprineli humanitarnom cilju akcije.  Skijaška trka je bila bučna i zanimljiva dok su se 50 mališana i njihovih roditelja takmičili u pravljenju Sneška Belića i poneli sa sobom diplome da ih podsećaju na druženje sa Rotarijancima. Sponzori događaja suDivčibare Ski Resort, Vinarija Stojković i rakija Đurđević.

Van ljudskog uticaja priroda je oduvek povezivala Balkansku regiju čineći je riznicom biodivierzitetske različitosti ujedinjene u Dinarski luk. Da li možete da zamislite da na tlu  Starog kontinenta postoje prirodne lepote koje još uvek nisu dovoljno istražene, nudeći svakom novom putniku namerniku neku potencijalnu novu tajnu. Tu pripadaju i Divčibare u Srbiji.